NARCISTEN, NARCISTISCHE LEVERING EN BRONNEN VAN AANBOD

Hier staan enkele goede en informatieve berichten
Gesloten
Precious

NARCISTEN, NARCISTISCHE LEVERING EN BRONNEN VAN AANBOD

Bericht door Precious » 11 mei 2009, 20:24

NARCISTEN, NARCISTISCHE LEVERING EN BRONNEN VAN AANBOD

Vraag:

Waarom devalueert de narcist zijn bronnen van Secundaire Narcistische Levering (SNL)?

Antwoord:

Een narcist achtervolgt altijd zijn narcistische levering.
Ze zijn zich niet bewust van de tijd, zijn niet beperkt door een gedragsconsistentie, “regels” van gedrag of morele overwegingen. Straal naar de narcist het signaal uit dat jij een gewillige bron bent en hij zal zijn levering bij je weghalen. Dit is een reflex. Hij zou absoluut op dezelfde manier gereageerd hebben op een andere bron. Als het nodig is om kennis over intimiteit te verkrijgen, zal hij alles bewerkstelligen.

Sommige bronnen van levering zijn ideaal (vanuit het oogpunt van de narcist): voldoende intelligent, goedgelovig, onderdanig, redelijk (maar niet overdreven) inferieur aan de narcist, in het bezit van een goed geheugen (om de stroom van narcistische levering te kunnen regelen), beschikbaar maar niet opleggend, niet expliciet of ronduit manipulatief, verwisselbaar (niet onmisbaar), niet veeleisend (een sterke fatalist), aantrekkelijk (als het een somatische narcist is). Kortom: een Galathea-Pygmallion type.

Maar dan, vaak plotseling en op onverklaarbare wijze, is het allemaal voorbij. De narcist is koud, ongeïnteresseerd en afstandelijk.

Een van de redenen is dat de narcist niet wil behoren tot een club die hem aanvaardt als lid. De narcist devalueert zijn bronnen van narcistische levering om de kwaliteiten die deze bronnen in de eerste plaats verschaften: hun naïviteit, hun onderdanigheid, hun (intellectuele of fysieke) minderwaardigheid.

Maar er zijn nog vele andere redenen. De narcist neemt zichzelf zijn afhankelijkheid kwalijk en door de devaluatie van het voorwerp van de afhankelijkheid (zijn echtgenote, zijn werkgever, zijn collega, zijn vriend), raakt hij dit ongenoegen kwijt.


Toch nog een ander probleem:

De narcist beleeft intimiteit en seks als een bedreiging van zijn uniciteit. IEDEREEN heeft behoefte aan seks en intimiteit – het is de grote equalizer. De narcist neemt deze gelijkheid kwalijk. Hij rebelleert.

Seks en intimiteit zijn meestal ook verbonden met in het verleden onopgeloste conflicten met belangrijke Primaire Objecten (ouders of verzorgers). Ze roepen deze conflicten op, moedigen deze overdracht aan en veroorzaken het begin van een benaderings-vermijdings cyclus.

Bovendien worden narcisten moe van hun bronnen. Er is geen wiskundige formule die dit regelt. Het hangt af van een groot aantal variabelen. Gewoonlijk duurt de relatie totdat de narcist “gebruikt wordt” door de bron en zijn stimulerende effecten verminderen, OF tot er zich een betere bron van levering presenteert.

Vraag:

Kan een negatieve bijdrage een narcistische levering zijn?

Antwoord:

Ja. Narcistische levering omvat aandacht, roem, beroemdheid, adoratie, angst, applaus, goedkeuring. Het is een gemengde zaak. Alles wat de narcist aan aandacht krijgt – negatief of positief – vormt narcistische levering. Als hij mensen kan manipuleren of beïnvloeden – positief of negatief – kwalificeert dit narcistische levering.

Zelfs ruzie met mensen vormt narcistische levering. Misschien niet de ruzie zelf, maar het vermogen om invloed uit te oefenen op andere mensen, om gevoelens op te wekken, hen emotioneel te manipuleren, om ze iets te laten doen of ze juist ergens van tegen te houden.

Narcistische levering geeft een verhoging van het libido (stijging van de seksuele drift).

Vraag:

Wil de narcist aardig gevonden worden?

Antwoord:

Zou jij graag aardig gevonden willen worden door je TV? Voor de narcist zijn mensen slechts hulpmiddelen, bronnen van levering. Als hij door hen aardig gevonden moet worden zodat hij zijn narcistische levering krijgt – dan streeft hij ernaar om aardig gevonden te worden. Als hij alleen maar gevreesd kan worden, dan zorgt hij ervoor dat zij hem vrezen. Het maakt hem niet zoveel uit op welke manier, zolang hij er maar baat bij heeft. Aandacht, hetzij in de vorm van roem, hetzij in de vorm van een afgang, is waar het allemaal over gaat. Zijn wereld draait rond zijn constante spiegeling. Ik ben gezien, dus ik besta, zegt de narcist.

Maar de klassieke narcist is ook op zoek naar straf. Zijn acties zijn gericht om sociale of andere verwijten en sancties te onthullen. Zijn leven is een Kafkaesque lopend proces en het eeuwigdurende ervan is op zichzelf al een straf. Een straf (een berisping, een gevangenisstraf, een verlating) dient gezuiverd en gevalideerd te worden van de interne vernietigende stemmen van zijn sadistische, ideale en onvolwassen Supergo (zijn ouders of andere zorgverleners). Zij bevestigen zijn gebrek aan waarde. Zij verlichten de last van de innerlijke strijd die hij ondergaat en die hij een tijd succesvol heeft verdragen: het conflict tussen het knagende gevoel van schuld en schande en de noodzaak van veilige narcistische levering.

Vraag:

Hoe behandelt de narcist zijn bronnen van narcistische levering uit het verleden?

Antwoord:

Je moet uitkijken dat je de narcist niet romantiseert. Zijn berouw is altijd verbonden met de angst voor het verlies van zijn bronnen.

Narcisten hebben geen vijanden. Ze hebben alleen bronnen van narcistische levering. Een vijand betekent aandacht, betekent levering. Als de narcist de macht heeft om emoties bij je op te wekken – ben je nog steeds een bron van narcistische levering, ongeacht WELKE emoties opgewekt worden.

Hij probeert zijn oude bronnen van narcistische levering weer op te zoeken wanneer hij absoluut geen andere bronnen van narcistische levering tot zijn beschikking heeft. Narcisten proberen als een gek hun oude en verspilde bronnen in een dergelijke situatie te recyclen. Maar de narcist zou dit NIET doen als hij niet gemerkt zou hebben dat hij zelfs nog een beperkte hoeveelheid narcistische levering succesvol zou kunnen verkrijgen (zelfs door de narcist aan te vallen erkent bij hem zijn bestaan!!!).

Als je een oude bron van narcistische levering bent, probeer dan over de opwinding om hem opnieuw te zien heen te komen. Het is misschien vleiend, misschien seksueel opwekkend. Probeer deze gevoelens te overwinnen.

Negeer hem daarna dan gewoon. Neem niet de moeite om te reageren op zijn aanbod om weer samen te komen. Als hij tegen je praat – zwijg dan, geef geen antwoord. Als hij je belt – luister beleefd, zeg vervolgens gedag en hang op. De narcist kan niet tegen onverschilligheid. Het duidt op een gebrek aan aandacht en belangstelling die de kern vormen van negatieve narcistische levering.

Gesloten