PROJECTIE: EEN GLIMP IN DE HEL (ZO GAAT DE NARCIST TE WERK)

Hier staan enkele goede en informatieve berichten
Gesloten
Precious

PROJECTIE: EEN GLIMP IN DE HEL (ZO GAAT DE NARCIST TE WERK)

Bericht door Precious » 11 mei 2009, 20:20

PROJECTIE: EEN GLIMP IN DE HEL.

“Als we vermoeden dat een man liegt, dan zouden we moeten veinzen dat we hem geloven; want dan wordt hij stoutmoedig en zelfverzekerd, worden leugens meer krachtiger en wordt hij ontmaskerd.”

Heeft jouw misbruiker je ooit beschuldigd van de meest gemene en wrede leugens? Je ervan beschuldigd dat jij gek bent? Verdraaide hij alles wat jij zei in iets belachelijks? De meesten van ons hebben dat ervaren met een narcist in ons leven. We zijn emotioneel opgewonden achtergelaten. De pijn kan nauwelijks draaglijk zijn. Je hebt waarschijnlijk “projectie” ervaren. Om het makkelijk te maken, beschuldigt hij jou van hetgeen hij DENKT, DOET of PLANT. Het is erg kwetsend voor ons als ze hun gedachten, gevoelens, gedragingen en impulsen ziekelijk projecteren op de mensen die ze als doel voor ogen hebben.

Projectie is geen gemakkelijk onderwerp om te leren. We moeten onze eigen manier van denken verdraaien. Een belangrijk deel om projectie te beseffen is te herinneren dat narcisten de emotionele rijpheid van een 5-jarige hebben! Het is net een klein jongetje die betrapt wordt op het stukmaken van speelgoed en zegt “Ik moest het van Pietje doen”. “Kijk nou wat je me hebt laten doen!” Nu projecteert de narcist het op ons en ze beschuldigen ons……….”Jij bent degene die bedriegt, het huwelijk kapot maakt, liegt” etc..

Deze vreselijk wrede woorden kwetsen ons zo erg. Helemaal gesloopt proberen we te begrijpen hoe hij op dit idee komt. Wat hebben we gedaan dat hij zo heftig reageerde? We zijn ontzet over zijn woorden. Ze kwetsen ons diep.

Dus vraag je jezelf af “doet hij dit slechts om opzettelijk en verschrikkelijk wreed te zijn? Hij moet toch weten dat dit belachelijk is. Misschien gebruikt hij het om een manier te vinden om de relatie te beëindigen, maar wat een verschrikkelijke manier om dit te doen”. Dat is jouw rationele en logische denkwijze om te kunnen begrijpen wat er gebeurt. De waarheid kan echter nog lelijker zijn. Hij zegt inderdaad wat hij doet, denkt of van plan is. Dit besef kan ervoor zorgen dat je een glimp van de hel in hun geest meemaakt. Het is een verdedigingsmechanisme van hun gestoorde psyche. Professionals zijn erop getraind om dit te herkennen. Dokters gebruiken het als een barometer om een psychiatrisch probleem versus een psychologisch probleem te kunnen diagnosticeren. Zelfs voor de meest getrainde en geharde professionele psychotherapeuten die hier vaak het meest mee te maken krijgen, is het een harde kluif om hier mee om te kunnen gaan. Onze eigen normale ego’s raken beschadigd.

Verwacht eindeloze schuld en kritiek voor dikwijls onbelangrijke muggenzifterij. Verwacht dat ze jou “splitsen” in een goed of een slecht persoon als hun verdedigingsmechanisme uitgeoefend wordt die ertoe bijdraagt om hun psyche te beschermen. De gestoorde persoonlijkheid zal altijd in staat zijn om een zondebok te vinden.

Om jezelf te beschermen tegen de projectie van je misbruiker moet je proberen een mentale barrière op te bouwen om ervoor te zorgen dat zijn woorden die bij jou binnenkomen jouw pijn doen stoppen. Negeer zijn woorden. Je zou iets kunnen zeggen als “het spijt me dat je je zo voelt” of “je moet ermee stoppen om mij de schuld te geven”. Maar het is vaak beter om totaal niet te reageren. Het is lokaas, pak het lokaas niet. Geef hem niet het genoegen wat hij beleeft aan een reactie. Daar is hij op uit. Zijn genoegen hieraan kan iedere reactie van jou zijn, zowel lichaamstaal, gezichtsuitdrukking of de woorden die je gebruikt. Houd je oren open, zijn projectie kan je een goede kijk geven op wat hij doet en dit kan iemand helpen om een scheiding/voogdij aan te durven gaan.

Projectie.
Bullebakken projecteren hun ontoereikendheden, tekortkomingen, gedragingen etc. op andere mensen om zo niet hun eigen ontoereikendheden onder ogen te hoeven zien en er iets aan te hoeven doen (dingen over henzelf leren kan pijnlijk zijn) en de aandacht af te leiden van henzelf en hun ontoereikendheden. Projectie wordt door schuld, kritiek en bewering bereikt; als je je dit eenmaal realiseert dan weet je dat iedere kritiek, beschuldiging etc. die de bullebak maakt naar zijn doelwit, eigenlijk een erkenning of openbaring van hemzelf is. Deze kennis kan gebruikt worden om de bullebak zijn eigen misdrijven waar te laten nemen; bijvoorbeeld, wanneer de beweringen van financiële of seksuele ongepastheid zijn, dan is het waarschijnlijk dat de bullebak zich deze daad heeft toevertrouwd; wanneer de bullebak een bewering van misbruik maakt (zulke beweringen zijn ertoe geneigd om vaag en niet-specifiek te zijn), dan is het waarschijnlijk dat de bullebak zich dit misbruik heeft toevertrouwd. Wanneer de bullebak beweringen maakt van “lafheid” of “negatieve houding” dan is het de bullebak die een lafaard is of een negatieve houding heeft.

Introjectie
Een ander interessant aspect is “introjectie”. Een misbruiker zal iedere goede eigenschap die jij bezit spiegelen. Hij adopteert de dingen waar je van houdt en niet van houdt, keuzes, bewondert je en bootst jouw karakter na. Het wordt vaak gerefereerd aan de “weerspiegeling” van ons. Een expert legt uit: de onderzoeker wordt vaak niet alleen als een bron gebruikt, maar als een toilet om de ongewenste gevoelens of delen van het zelf van de patiënt te ontvangen. Aan de andere kant, ze assimileren dikwijls de waarden of ideeën van andere mensen en kennen die aan zichzelf toe.

Als we dit begrijpen dan winnen we wat inzicht in waarom zij overkomen als onze “soulmate” in de vroege “idealisering van ons- fase” in het begin van de relatie. Als ze “introjecteren” of spiegelen, assimileren ze onze plannen, filosofieën, dromen en doelen. Zij kunnen onze woorden en ideeën nabootsen. Het voelt alsof we een perfect iemand ontmoet hebben. Het houdt nooit stand. Helaas is de echte persoon niet degene die was zoals ons, de echte persoon is de wrede gestoorde persoon die uiteindelijk opduikt.

De volgende koele realiteit is een aftreksel van het bovengenoemde document…….
”Wanneer primitieve agressie rechtstreeks het pathologische grandioze zelf infiltreert, hebben we met “kwaadaardig narcisme” te maken.” Deze patiënten ervaren een overwinning door het toedienen van pijn en angst in anderen. Hun zelfachting wordt versterkt wanneer zij sadistisch genoegen ervaren.”

Hebben doelwitten ook projecties?

We moeten oppassen voor projecties in onze eigen gedachten en conversaties. In een disfunctionele relatie kan iedereen wat mede-afhankelijkheidstrekken ontwikkelen.

Neem je projecties terug.

Als je probeert afzonderlijk te worden door anderen slecht of verkeerd te maken, ontwikkel je gewoonlijk een levensstijl gebaseerd op projectie. Je zal misschien de realiteit verdraaien om je nood om gelijk te hebben aan te passen en je gedrag te rechtvaardigen door anderen slecht te maken. Deze projecties terugnemen vereist vaak de liefdevolle confrontatie en steun van familieleden, vrienden en partners of een therapeut. Projecties zijn de bouwstenen in de muur van ontkenning. Zij zijn geneigd om langzaam weg te vallen tot er genoeg van de muur van ontkenning is verwijderd en tenslotte de waarheid van hoe jij en anderen zijn wordt geopenbaard.

Hieronder een kleine quiz. Dit zijn woorden die zijn uitgesproken door een narcist. Welke is projectie en welke is een leugen?

1. Je kunt er niet van op aan dat deze mensen de waarheid spreken.
2. Ik weet gewoon niet meer wie je bent.
3. Ik heb je bedrogen omdat ik depressief was en mezelf strafte.
4. Vertrouw nooit iemand!
5. Ik wil niets van jouw leven weten.
6. Je geeft niets om de kinderen, ze zijn een overlast voor je. Je geeft alleen maar om je werk en om bij je vrienden te zijn.
7. Je bent een beroerde huishoudster.

Antwoord: de enige “leugen” is 3. Alle andere zijn projectie.

Gesloten