DE ONTWIKKELING VAN DE NARCIST

Hier staan enkele goede en informatieve berichten
Gesloten
Echo
Berichten: 790
Lid geworden op: 11 nov 2008, 13:03

DE ONTWIKKELING VAN DE NARCIST

Bericht door Echo » 15 mar 2011, 19:49

Wij worden geboren met talenten van de eerste orde (vaardigheden te doen) en van de tweede orde (aanleg, vaardigheden te ontwikkelen, vaardigheden te doen). De omgeving is echter van cruciaal belang voor de manifestatie van deze capaciteiten. Het is via socialisatie en vergelijking met anderen dat wij onze capaciteiten in volle bloei krijgen om ze te gebruiken. Verder zijn we beperkt door culturele normatieve dictatie. Over het algemeen zijn er vier voorwaarden aanwezig als we ontwikkelen:

1. We beschikken over een vermogen en de samenleving erkent en stimuleert dat – het resultaat is een positieve versterking van de capaciteit.
2. We beschikken over een vermogen, maar de samenleving is er ofwel onverschillig onder, of ronduit vijandig, of wordt niet erkend als zodanig. Zwakke personen neigen ernaar om de capaciteit als resultaat van sociale druk te onderdrukken. Sterkere zielen gaan ermee door, uitdagend, met aanneming van non-conformistische of zelfs opstandige standpunten.
3. We hebben nog geen vermogen en de samenleving vertelt ons anders – we bezwijken meestal onder de superieure uitspraak en de ontwikkeling van het talent in kwestie.
4. We hebben geen vermogen of talent, we weten dat de samenleving ons zoveel mogelijk zal informeren door zijn reacties op ons. Dit is het eenvoudigste geval: geen tendens om de onbelangrijke capaciteit te onderzoeken en te ontwikkelen.

Ouders (primaire objecten) en, meer specifiek, moeders zijn de eerste gidsen van socialisatie. Het kind verkent door zijn moeder de antwoorden op de belangrijkste existentiële vragen, die vormen zijn hele leven. Hoe geliefd je bent, hoe onafhankelijk je kan worden, hoe schuldig je je moet voelen om autonoom te willen zijn, hoe voorspelbaar de wereld is, hoeveel misbruik men in het leven moet verwachten, enzovoorts. Voor het kind is de moeder niet alleen een doel van afhankelijkheid, liefde en aanbidding. Het is een afbeelding van het “universum” zelf. Het is via haar dat het kind zijn zintuigen oefent: de tastzin, de geur en het visuele. Later is zij het voorwerp van zijn ontluikende seksuele onbedwingbare trek (indien mannelijk) – een diffuus gevoel van te willen fuseren, fysiek, maar ook geestelijk. Dit voorwerp van liefde is geïdealiseerd en geïnternaliseerd en wordt onderdeel van ons geweten (Superego). In goede of in slechte tijden, het is de maatstaf.

Opgroeien (en later het bereiken van rijpheid en volwassenheid) behelst de geleidelijke loslating van de moeder. Aanvankelijk begint het kind zich een meer realistisch beeld van haar te vormen en neemt de tekortkomingen en nadelen van de moeder in deze gewijzigde versie op. Het idealere, minder realistische en vroegere beeld van de moeder wordt opgeslagen en wordt een deel van de psyche van het kind. De recentere, minder vrolijke, meer realistische mening laat de zuigeling toe om zijn eigen identiteit en geslachtsidentiteit te bepalen en op onderzoek uit te gaan. Gedeeltelijk weggaan bij de moeder is de sleutel tot een onafhankelijke verkenning van de wereld, voor een persoonlijke autonomie met een sterk gevoel van onafhankelijkheid. Het oplossen van het seksuele complex en het daaruit voortvloeiende conflict om te worden aangetrokken tot een verboden figuur, is de tweede bepalende stap. Het (mannelijke) kind moet beseffen dat zijn moeder seksueel niet voor hem beschikbaar is (en emotioneel of psychoseksueel) en dat ze “behoort” aan zijn vader (of andere mannen). Hij moet daarna verkiezen om zijn vader te imiteren om in de toekomst iemand als zijn moeder te winnen. Dit is een versimpelde beschrijving van de zeer ingewikkelde processen die er psychodynamisch bij betrokken zijn, maar nog steeds is dit de essentie van dit alles. De derde (en laatste) fase van het loslaten van de moeder is bereikt tijdens de delicate periode van de adolescentie. Vervolgens zorgt hij voor en bouwt hij aan een eigen wereld, vol met een nieuwe “moeder-minnaar”. Als een van deze fasen is gedwarsboomd – het proces van differentiatie is niet met succes afgesloten, er is geen eigen autonomie bereikt, er is geen samenhangend zelf bereikt, karakteriseren afhankelijkheid en “infantilisme” de ongelukkige persoon.

Wat bepaalt het succes of het falen van deze ontwikkelingen in een persoonlijke geschiedenis? Meestal de moeder. Als de moeder haar kind niet “laat gaan”, kan het kind niet verder. Als de moeder zelf het afhankelijke, narcistische type is – zijn de groeimogelijkheden van het kind inderdaad stuk.

Er zijn talrijke mechanismen die moeders gebruiken voor een blijvende aanwezigheid en emotionele afhankelijkheid van hun nakomelingen (van beide geslachten).

De moeder kan zich in de rol van het eeuwige slachtoffer plaatsen, een offerfiguur die haar leven wijdt aan het kind (met de impliciete of expliciete voorwaarde van wederkerigheid: dat het kind zijn leven wijdt aan haar). Een andere strategie is dat het kind een verlengstuk van de moeder is of omgekeerd, zijzelf als een verlengstuk van het kind. Nog een andere tactiek is het creëren van een situatie van “folies-a-deux” (moeder en kind verenigd tegen externe bedreigingen), of een sfeer bedekt met seksuele en erotische insinuaties, leidend tot een illegale psychoseksuele hechting tussen moeder en kind. In dit laatste geval is het vermogen om als volwassene te communiceren met leden van het andere geslacht ernstig gehandicapt en is de moeder jaloers op alle vrouwelijke invloed, anders dan de hare. De moeder bekritiseert de vrouwen in het leven van haar nakomeling en beweert dit te doen om hem te beschermen tegen gevaarlijke verbindingen met degenen die onder hem zijn (“je verdient meer”). Andere moeders overdrijven hun “nodig zijn”: zij benadrukken hun financiële afhankelijkheid en gebrek aan middelen, hun gezondheidsproblemen, hun emotionele vruchteloosheid zonder de rustgevende aanwezigheid van het kind, hun behoefte om beschermd te worden tegen dit of dat, (meestal denkbeeldige) vijanden. Schuld is de eerste oorzaak in de vervormde verhoudingen van dergelijke moeders en hun kinderen.
Don't make someone a priority, when they only make you an option

Gesloten