BORDERLINER IN RELATIE MET EEN NARCIST

Hier staan enkele goede en informatieve berichten
Gesloten
Precious

BORDERLINER IN RELATIE MET EEN NARCIST

Bericht door Precious » 11 mei 2009, 20:50

Er zijn veel mensen die een relatie hebben terwijl ze daar helemaal niet toe in staat zijn.
Eén van de grootste problemen bij deze mensen is dat zij last hebben van een door therapeuten genoemde persoonlijkheidsstoornis. Persoonlijkheidsstoornissen hebben betrekking op het niet volwassen of rijp worden van de individuele persoonlijkheid.
Dit levert vaak moeilijkheden op voor het slagen van een relatie.
Eén van de ergste scenario’s die ik heb gezien in mijn praktijk heeft te maken met wat ik noem de Narcist-borderline-relatie.

De narcistische persoonlijkheidsstoornis, welke vaker voorkomt bij mannen, is simpel gezegd het resultaat van vroegtijdige ouderlijke verwaarlozing en laat een persoon met een diep gevoel van ontoereikendheid over zichzelf achter.
De persoonlijkheidsstructuur dat wordt gevormd om deze innerlijke pijn te verdoezelen, omvat een gedragspatroon die de persoon gebruikt om buitengewone extreem veel aandacht van anderen te krijgen.
Deze personen zijn vaak erg arrogant, charismatisch, extravert en aandacht trekkend/zoekend.
Tegelijkertijd zijn zij zeer emotioneel gevoelig voor afwijzing en kunnen ze zeer woedend worden als ze het gevoel hebben afgewezen te worden.

De borderline persoonlijkheidsstructuur, is simpel gezegd het resultaat van een kind, meestal een vrouw, dat niet alleen is verwaarloosd maar ook is misbruikt, veelal sexueel. Het kind is niet alleen getraumatiseerd maar de persoonlijkheid laat zich in de wereld zien als een "goed en aangenaam" individu of als een "kwaad en onaangenaam" individu.
Net als de narcistische persoonlijkheid, is de borderliner ook erg gevoelig voor gevoelens van afwijzing en kan gemakkelijk woedend worden wanneer zij dit voelt.
Omdat de narcist een grote behoefte heeft aan aandacht en de borderliner een enorm grote behoefte heeft aan liefde en bescherming, ontstaat er een tendens tussen deze 2 om te zorgen dat er aan deze behoeftes wordt voldaan.
De narcist is wordt door de borderliner gezien als de charmante, charismatische, verzorgende en liefhebbende held die er is om haar te redden.
En de narcist ziet de borderliner als een goed en aangenaam persoon die verzorgend en liefhebbend is en die hem bewonderd.
Natuurlijk houdt deze beginnende fase niet lang stand.
Zodra de één de ander “afwijst”, beginnen de problemen. Je kunt je misschien voorstellen hoe dingen kunnen verslechteren gezien de gevoeligheid van de persoon ten aanzien van dergelijke zaken.

Helaas kunnen zij elkaar door hun extreme behoeftes moeilijk loslaten. Daardoor raken ze dus gevangen in een onderling misbruikende situatie die hen beide verder traumatiseert.
De oplossing voor zo’n probleem is om beide personen te helpen met het helen van hun innerlijke trauma die zij beiden hebben.
Dit vraagt wel wat moed van ieder afzonderlijk individu omdat ze worden geconfronteerd met de trauma's die zij hebben in plaats van het simpelweg proberen te onderdrukken of te proberen te compenseren waardoor het juist negatieve effecten veroorzaakt.

Gesloten