DE RELATIONELE VICIEUZE CIRKEL VAN NARCISTEN

Hier staan enkele goede en informatieve berichten
Gesloten
Precious

DE RELATIONELE VICIEUZE CIRKEL VAN NARCISTEN

Bericht door Precious » 11 mei 2009, 20:11

Narcisten wisselen regelmatig van levensgezel. Een narcist houdt het over het algemeen niet lang uit bij een en dezelfde partner. De relatie gaat goed zolang de narcist bewonderd wordt, op een voetstuk geplaatst wordt en alle aandacht krijgt. Heeft hij het idee niet (meer) nummer één te zijn dan zal hij in eerste instantie manipulatie en emotionele chantage gebruiken om zijn 'plaats nummero 1' terug te winnen. Lukt dit niet dan slaat zijn gedrag langzaam om in agressie.

Veelal zijn partners van narcisten na korte of lange tijd zo moe getergd dat zij zelf besluiten de narcist te verlaten, met als gevolg vaak stalkingsgedrag van de narcist.
De narcist zal in dit stadium per ommegaande op zoek gaan naar een nieuwe partner; zeker als hij merkt dat zijn wapens geen effect meer hebben op de voorbije liefde. Deze nieuwe partner zal hij aan zich binden door onder andere de slachtofferrol aan te nemen en haar te hemel in te prijzen. 'Jij kan mij redden' 'Zonder jou ben ik niets'. Ook laat hij niets achterwege deze nieuwe verovering te overtuigen van zijn goede karakter en bedoelingen.
Tegelijkertijd zal hij haar tot bondgenoot maken in de 'strijd' tegen zijn voorbije liefde. Hij zal proberen deze voorbije liefde zwart te maken; alles was haar schuld! Zeker gevoelige vrouwen zullen hier vatbaar voor zijn. Zij voelen zich vereerd; zij gaan zich opstellen als 'redder'.

De narcist schuwt geen middel om zijn voorbije liefde neer te zetten als 'vals', 'gestoord' en 'helemaal gek'. Hierbij betrekt hij zonder scrupules de mensen uit zijn omgeving, die inmiddels vaak ook verward zijn, omdat zij al langere tijd bloot staan aan emotionele chantage en manipulatie. De narcist bezit het vermogen anderen te doen geloven waarvan zij intuïtief aanvoelen dat het niet klopt! Een nieuwe partner gaat in haar verliefdheid vaak mee in deze denkwijze. Ook zij raakt in staat van verwardheid zonder het door te hebben.
Zijn tegenstrijdigheden en schijnbare ( eigen)krenking om de kleinste dingen; zijn projecteren van eigen gebreken en tekortkomingen op de ander, doen praktisch iedereen in deze fase belanden. Daarnaast is er nog de geveinsde belangstelling, waarvan men als men goed kijkt merkt dat deze niet oprecht is en enkel onderdeel is van het spel van de narcist zijn nieuwe partner aan zich te binden.

Heeft de narcist in de gaten dat hij zijn nieuwe liefde 'vast heeft gehaakt', zal ook zij onderdeel worden van deze nimmer eindigende cirkel van de narcist.
Gedragspatronen van narcisten zijn vrijwel identiek. Dat maakt ze, als je eenmaal door hebt hoe ze te werk gaan, zeer voorspelbaar.

Gesloten